ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ 'ΕΖΟΥΣΑ
Select
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ 'ΕΖΟΥΣΑ
ΚΤΗΜΑ 'ΕΖΟΥΣΑ
Το 2003, Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης ξεκινά το οινοποιείο Έζουσα, στην καρδιά της Παφιακής υπαίθρου, την καταπράσινη Κανναβιού.
Τα ψηλά βουνά που περιτριγυρίζουν την κοιλάδα, το πευκόφυτο δάσος Πάφου που συνορεύει με την κοινότητα, το υδάτινο σύστημα του ποταμού Έζουσα, που διασχίζει το χωριό και συνορεύει με τους αμπελώνες καθώς επίσης τα ηφαιστιογενή εδάφη του χωριού (Γεωλογικός Σχηματισμός Κανναβιούς) αποτελούν τις κύριες συνιστώσες που καθιστούν την Κανναβιού ως ένα ιδιαίτερα μοναδικό μικρόκλιμα για την αμπελοκαλλιέργεια.
Η πολύ μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά (Diurnal temperature) μεταξύ μέρας και νύκτας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σταφυλιών με ψηλή οξύτητα και σάκχαρα. Με την έκθεση των σταφυλιών στην ηλιακή ακτινοβολία, υποβοηθείται η ποιοτική ωρίμανση τους, ενώ η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας την νύκτα διατηρεί την ισορροπία των οξέων μέσα στο σταφύλι και προστατεύει τα αρώματα.
To μεράκι και η αγάπη για δημιουργία μετατρέπεται άμεσα σε έντονο πάθος για την οινοποίηση και την αμπελουργία. Με σεβασμό στην παράδοση και δέσμευση στην προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής, παράγονται οίνοι χαμηλής παρέμβασης, που αποτυπώνουν επακριβώς αυτό το terroir.
Παράλληλα, εφαρμόζοντας καινοτόμες ιδέες και μεθόδους, ανάμεσα σε άλλα, κυκλοφορεί το 2007 το 1ο ροζέ από Μαραθεύτικο (Έρως). Πρώτο το οινοποιείο Έζουσα εισάγει και φυτεύει την ποικιλία Viognier την οποία ο οινοποιός έφερε από την Γαλλία στην Κύπρο το 2008. Τα τελευταία χρόνια το οινοποιείο επικεντρώνεται στην αναβίωση σπάνιων ξεχασμένων αυτόχθονων ποικιλιών όπως Γιαννούδι, Πρωμάρα, Μωροκανέλλα, ροζέ κυπριακό κ.α. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται υπό το καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας, καθώς επίσης τα κρασιά που παράγονται είναι Vegan.
Οι οκτώ ετικέτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε κυκλοφορία, ανήκουν στη κατηγορία ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) Πάφου και βρίσκονται στις λίστες κορυφαίων ξενοδοχείων και χώρων εστίασης στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Με συνεχόμενες επιτυχίες στον Κυπριακό καθώς και στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνων, με εξαγωγές σε Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, το Έζουσα θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία οινοποιεία της Κύπρου.
Η ενασχόληση του Μιχάλη Κωνσταντινίδη όλα αυτά τα χρόνια με το κρασί, ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας, καθόλου εύκολος. Ειδικότερα με την αρχική δυσπιστία του κόσμου ως προς την ποιότητα των κυπριακών οίνων, έναντι των εισαγόμενων, πράγμα το οποίο σήμερα έπαψε να υφίσταται. Η πορεία του οινοποιείου, προς την καταξίωση μακρά και επίπονη, πάντα όμως με τον ίδιο ενθουσιασμό, πίστη και αποφασιστικότητα από τότε μέχρι σήμερα, χαρακτηριστικά που διακατέχουν τους στενούς συνεργάτες και τα νέα στελέχη του οινοποιείου, Πλουτής Σώζου, Οινολόγος – υπεύθυνος παραγωγής και Ορέστης Γεωργούδης WSET Advanced Certificate – υπεύθυνος εμπορίας και προώθησης, οι οποίοι τον πλαισιώνουν. Το 2023 είναι μια χρονιά ορόσημο για το οινοποιείο, καθώς κλείνει αισίως 20 χρόνια ζωής.
ΟΙ ΟΙΝΟΙ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ
Οι σύγχρονες τάσεις της αγοράς προς κάτι πιο αυθεντικό και τοπικό, ταυτίστηκαν με την ανέκαθεν ροπή του οινοποιείου προς τις αυτόχθονες ποικιλίες. Μέγιστη έμφαση δίνεται στις γηγενείς ποικιλίες μέσα από ετικέτες οι οποίες είτε είναι στην διάθεση του καταναλωτικού κοινού είτε σε φάση ωρίμανσης ή σε πειραματικό στάδιο. Στο παρόν, οι δύο πιο καταξιωμένες ποικιλίες του τόπου μας, (Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο) κατέχουν, μέσα από διάφορες εκφάνσεις τους, την μερίδα του λέοντος στο οινικό πορτοφόλιο του οινοποιείου.
Ézousa Ξυνιστέρι, λευκός ξηρός
Ézousa Palloures Single Vineyard, λευκός ξηρός
Ézousa Skin, ORANGE
Ézousa Έρως, Μαραθεύτικο ροζέ ξηρός
Ézousa Gris, Μαραθεύτικο ροζέ ξηρός
Ézousa Μαραθεύτικο, ερυθρός ξηρός
Ézousa Viognier, λευκός ξηρός:
Ézousa Red, ερυθρός ξηρός:
ΚΑΝΝΑΒΙΟΥ
ΠΑΦΟΣ
8746
2003
ΠΑΦΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ
ÉZOUSA WINERY
ÉZOUSA WINERY
YEAR OF ESTABLISHMENT : 2003
KANNAVIOU - PAFOS - CYPRUS
VARIETIES :
XINISTERI, MARATHEFTIKO, GIANNOUDI, LEFKADA, MOURVREDRE, VIOGNIER

WINES :
Ézousa XINISTERI, WHITE DRY
Ézousa Palloures SINGLE VINEYARD, WHITE DRY
Ézousa Skin, ORANGE
Ézousa ΈROS, MARATHEFTIKO ROZE DRY
Ézousa GRIS, MARATHEFTIKO ROZE DRY
Ézousa MARATHEFTIKO RED DRY
Ézousa VIOGNIER, WHITE DRY
Ézousa RED, RED DRY
KANNAVIOU
PAFOS
8746
PAFOS - CYPRUS
Foreign Producer
0035770008844
ezousa@cytanet.com.cy
ezousa.com
Select Trademark (EL) Trademark (EN) Vintage Geographical Indication Origin Colour Type CO2 Varietal make-up Wine bar Wine Revelations Discover Greek Wines
'ΕΖΟΥΣΑ ΜΑΡΑΘΕΥΤΙΚΟ 'ΕΖΟΥΣΑ ΜΑΡΑΘΕΥΤΙΚΟ ÉZOUSA MARATHEFTIKO 2019 ΠΓΕ ΠΑΦΟΣ CYPRUS Red Dry Still Maratheftiko 100%
No No
'ΕΖΟΥΣΑ PALLOURES SINGLE VINEYARD XINISTERI 'ΕΖΟΥΣΑ PALLOURES SINGLE VINEYARD XINISTERI ÉZOUSA PALLOURES SINGLE VINEYARD XINISTERI 2020 ΠΓΕ ΠΑΦΟΣ CYPRUS White Dry Still Xynisteri 100%
No No
'ΕΖΟΥΣΑ ΞΥΝΙΣΤΕΡΙ 'ΕΖΟΥΣΑ ΞΥΝΙΣΤΕΡΙ ÉZOUSA XINISTERI 2021 ΠΓΕ ΠΑΦΟΣ CYPRUS White Dry Still Xynisteri 100%
No No
'ΕΖΟΥΣΑ ΈΡΩΣ ΡΟΖΕ ΜΑΡΑΘΕΥΤΙΚΟ ΕΡΩΣ ΡΟΖΕ ΜΑΡΑΘΕΥΤΙΚΟ EROS ROSÉ MARATHEFTIKO 2021 ΠΓΕ ΠΑΦΟΣ CYPRUS Rosé Dry Still Maratheftiko 100%
No No
Red
3
57